Než začnete něco zkoušet

Všechny články, které zde najdete, píši s nejlepším vědomím a svědomím za účelem pomoci úplným začátečníkům proniknout do tajů jógy. Přesto ale mějte vždy na paměti, že jsme každý jiný a to, co je pro jednoho příjemné uvolnění může druhému způsobovat bolesti! Na prvním místě je VŽDY vaše tělo a vaše možnosti, teprve potom je to ostatní. Takže pokud vám bude kterákoli část nepříjemná, nedělejte ji a raději se poraďte s odborníkem!
I když se józe věnuji poměrně intenzivně jak teorií tak praxí, pořád jsem jen osmnáctiletá holka a ne žádný odborník.

Pes hlavou dolů - Ádho mukha svanasana

Pes hlavou dolů je v józe jednou z nejznámějších a nejčastěji praktikovaných pozic. Většinou nebývá zpočátku úplně oblíbený a člověk si k němu musí najít cestu. Pak se ale stává naprostou samozřejmostí, bez které by prostě jóga nebyla jógou… To je teda minimálně můj případ. 

Tuto pozici oceníte hlavně, pokud máte:
- zkrácené svaly (zejména lýtkové a zadní stranu dolních končetin)
- problémy s Achillovou patou
- extenzi kolenních kloubů (nedokážete je správně narovnat)
- prohnutá bedra
- kulatá záda
- sedavé zaměstnání 
- bolesti v kříži
- přetížené zádové svalstvo
- slabé svaly paží a ramen

Tuto pozici určitě necvičte, pokud máte:
- problémy se zápěstími nebo rameny
- ztuhlá záda
- vysoký krevní tlak (v takovém případě se poraďte s odborníkem)

Provedení:
·        Začněte v pozici kočky: kolena pod kyčle, dlaně pod ramena. Roztáhněte prsty na podložce, loketní jamky se dívají jedna na druhou, ramena stáhněte daleko od uší a lopatky roztáhněte po zádech. Hlava je v prodloužení páteře. Břicho a spodní žebra vtáhněte k páteři a sedací kosti jemně překlopte dozadu. Hlídejte si rovná záda a taky nezapomínejte dýchat!
o   Předtím, než budete pokračovat, je dobré záda malinko rozhýbat. S nádechem překlopte kyčle, prověste hrudník a podívejte se nahoru ke stropu. S výdechem stejným způsobem vyhrbte. Tohle párkrát zopakujte a potom se vráťte do pozice kočky.
·        Teď překlopte špičky, zatlačte do dlaní a do špiček a zvedněte kolena nahoru.
·        Od dlaní se odtlačte dozadu, pořád se snažte mít ramena co nejdál od uší a lopatky rozprostřené po páteři. Břicho a spodní žebra jsou vtažené k páteři, sedací kosti míří směrem ke stropu. Paty se snažte přitlačit k podložce a narovnat kolena. Pohled směřuje na kolena nebo na špičky.
·        Pokud je vám tato pozice nepohodlná, zůstaňte na špičkách a taky můžete mírně pokrčit kolena. Hlavní je mít v této pozici rovná záda a otevřená ramena.
·        A je to!


Komentáře

Oblíbené příspěvky